Bootstrap açık kaynak kodlu, ücretsiz bir CSS "Framework"tür. İlk olarak 2010 yılının ortalarında Twitter'dan Mark Otto (@mdo) ve Jacob Thornton (@fat) adlı geliştiriciler tarafından oluşturulmuştur. En başta "Twitter Blueprint" olarak çıkması beklenen Bootstrap çıkmasına bir kaç ay kala Twitter'ın düzenlediği birinci "Hack Week" sayesinde geliştiriciler tarafından fark edilip çok üst seviyelere taşınmıştır. Böylelikle Bootstrap; Twitter Blueprint yerine Bootstrap CSS Framework olarak piyasaya sürülmüştür.
Bootstrap ile Ne Yapabiliriz?
Kolayca masaüstü, dizüstü, tablet ve mobil cihazlar için uyumlu siteler yapıp, kendimiz yapmaya çalıştığımızda uzun vakit alacak tasarım ögelerini sıfırdan kadlamaktansa halihazırda yapısı Bootstrap ekibi tarafından kodlanmış olan açılır menüler, butonlar, navigasyon barlar gibi tasarım ögelerini sadece düzenleyip çağırarak kullanabiliriz. Yani kısacası az vakit harcayarak büyük işler çıkarabiliriz. Bu tarz arayüz geliştirme kütüphaneleri sağladığı kolaylıkların yanısıra web geliştirmede standartlara bağlı kalmak için de güzel bir seçim olacaktır.
Nasıl Öğrenebilirim?
Kendi sitesi Bootstrap'i kullanmak için en güzel kaynaktır. Projenize Bootstrap'e ait JS ve CSS dosyalarını dahil ederek başlayabilirsiniz. 4 versiyonu ile yenilenen web sayfasından ihtiyacınız olan her bölüm için hızlıca anlatım sayfasına ulaşabilirsiniz. Ayrıca eğitimlerin yer aldığı ücretli-ücretsiz birçok kaynak mevcuttur. Birçok web sayfasında kullanıldığından dolayı dokümanları da çok fazladır. Hızlıca öğrenip web projelerinizi Bootstrap tabanlı olarak inşa edebilirsiniz.
Sonuç olarak;
Ücretsiz bir kütüphane olan Bootstrap'i kolay kullanımı sayesinde hızlıca öğrenip, sayfamızın kodlarına entegre ettikten sonra kullanmaya başlayabiliriz. Böylelikle zamandan tasarruf ederek kolayca mobil uyumlu siteler yapabiliriz.